Prvních čtrnáct dní v srpnu strávili jirkovští skauti na táboře v šumavské přírodě nedaleko Horšovského Týna.

Po osmiměsíční pauze v naší činnosti jsme zvolili jako téma tábora „offline skauting“, a tak si děti mohly vyzkoušet ty dovednosti, o které byly během roku ochuzeny. V různých týmech, aby se lépe poznaly, ale i samy za sebe, prozkoumávaly skautské znalosti, jako například uzlování, poznávání přírodnin a zvířat, recyklaci odpadů a vyzkoušely si i Foglarovské lovení bobříků – mlčení, zručnosti, hmatu a spousty dalších.

Mimo to měly děti možnost získat několik výzev, ať už tradiční „kapky rosy“ pro mladší dívky nebo „tři bílé tesáky“ pro mladé hochy, tak výzvy novější jako je noční bdění, ranní svítání, celodenní slepota a hluchota nebo dorozumění se bez rodného jazyka…

Přesto, že nám celý první týden propršelo, jsme si tábor náramně užili. Děti si nakonec užily i vandr se spaním pod širým nebem. Uspořádali jsme i karneval, na který se děti převlékly do různých kostýmů a protancovaly se večerem.

Poslední večer se konal slavnostní oheň, u kterého si připravení členové střediska splnili svůj skautský slib, předávala se různá ocenění a nakonec děti připravené na další etapu, přestoupily do oddílu pro starší.

Teď už se nemůžeme dočkat na nový rok, nové přátele a hlavně nové zážitky!